Mountain King Trail Blaze

För ett ganska bra tag sedan köpte jag ett par stavar för att ha under lopp med brant stigning och jag har egentligen inte haft så många tillfällen att testa dem skarpt. Första gången egentligen var under en kort-vecka i Sälen då jag hade tillfället att forcera några skidbackar och en hel del teknisk stig.

I helgen som gick var det dags för stavarnas eldprov (och mitt, men det är en annan historia).

Jag letade ganska länge efter en stav som skulle funka. Jag ville naturligtvis ha något som inte väger mycket, dessutom var jag inte jätteimponerad av carbon-stavarna på marknaden, för trots deras finfina bärbarhet så väger jag själv en hel del och det behövs inte mycket för att knäcka en sån stav. Plus att de kostar skjortan.

Efter en del letande och grubblande snubblade jag över Swedentrails webbutik och hittade där Mountain Kings Trail Blaze. En fyrdelad aluminiumstav på 130 cm, till halva priset av sina carbon-diton. Konstruktionen är enkel. Fyra rör i princip med ett handtag i ena änden, och hårda stavspetsar i andra. Genom staven löper ett snöre som är fest i spetsänden och har en knut i andra. För att använda staven drar man upp knuten genom en klyka i handtaget och saken är klar. Perfekt!

trail_blaze_main

I helgen har jag kajkat runt i Karpaterna och stavarna har fått bekänna färg. Jag har använt dem under ett lopp där de fått vara ett stöd både uppför, på flacken och nedför. Upp är funktionen rätt given, man för stöd, balans och avlastar benen en del. På flacken i princip samma. Bättre balans och man låter armarna vila på staven medan man går och slipper då den vikten på benen. Nedför då? Jo. När framsida lår håller på att sprängas är det skönt att dämpa vikten lite även då.

Jag har inte haft obehag av de alls, det går snabbt att få fram dem och få undan dem när det behövs. De har ett mycket bra grepp, lite för lätt att få ned de i backen utan truga, men ett litet ryck i staven när den ska med så är det inget problem. Underlaget var bitvis halt och jag halkade och lade mig ned några gånger. Lyckades böja stavarna vid lika många tillfällen. Rejält. Ingenting hände.

Mitt betyg på staven är väl i princip så högt som bara är möjligt. Visserligen har jag inte provat någon annan, men jag hade väldigt god hjälp av staven och den är väldigt lätt. Toppen!

trailblaze

Kommentera